SLIKE PASKI KOZJAK - GOOGLE
PAŠKI KOZJAK

  PIETETA:

  V katerem boju in kdaj je bil spopad na Paškem Kozjaku med partizani in sodrgo, kjer je v bojih padlo 24 borcev XVII. Vojvođanske divizije? Mar ni to bilo v maju že po osvoboditvi! Kje so ta bojišča, kje so morišča, kje so zagrebli poražence?

   

  Partizanski spomenik je bil postavljen na eni od domačij 1957 leta. V  knjigi slovenjgraških obeležij je na strani 58 slika spomenika, napis s posvetilom osvoboditeljem padlih 24-tih vojvođanskim partizanov v tamkajšnjem boju. Ti partizani so padli v spopadu s Hrvati – po partizansko to pomeni v bitki z ustaši ali sodrgo. Zbornik spomenikov za slovenjgraško občino je delno pisan dvojezično: v čirilici! Kako pa je 2003.leta, ja, bahamo se s samostojnostjo?

   

  Kje pa so potem masovna morišča in kje so zagrebli poražence nekje nedaleč ob nekdanjih partizanskih grobovih v Potoški grapi na jugovzhodni strani Pečenik vrha na Paškem Kozjaku? Naša slika iz 1957.leta prikazuje pokop ekshumiranih  vojvođanskih partizanov, ki sedaj počivajo na Paškem Kozjaku skupaj z domačimi borci.