GRAŠKA GORA SEPTEMBRA 2005.

  Dr

  2005-09-08,NAŠ ČAS, Velenje

   

  Tradicionalno srečanje na Graški gori

  Prvo soboto v septembru se na gori jurišev zberejo  borci, planinci in veterani vojne za Slovenijo - Slavnostni govornik predsednik borčevske organizacije Janez Stanovnik

   

  Graška gora, 3.septembra

  - Na stičišču treh občin, Velenja, Slovenj Gradca in Mislinje, se je na tradicionalnem srečanju borcev, planincev in veteranov vojne za Slovenijo prvo soboto v septembru zbrala množica ljudi. Med njimi so bili številni ugledni gostje: Ivan Dolničar, častni predsednik borčevske organizacije, Lojze Dolničar, predsednik glavnega odbora Štirinajste, minister za obrambo Karel Erjavec, predsednik borčevske organizacije Janez Stanovnik, župani in drugi.

  Zbrane je v imenu organizatorjev borcev in planincev pozdravil Bojan Kontič in jih spomnil, da so letošnje srečanje navezuje na tri pomembne obletnice: 60 letnico konca druge svetovne vojne, 110-letnico Aljaževega stolpa vrh Triglava in 15-letnico manevrske strukture narodne zaščite. Minister za obrambo Karel Erjavec pa je v svojem pozdravu zbranim med drugim obljubil, da bodo ob obravnavi tako imenovanih vojnih zakonov posebej pazili, da ne bodo spreminjali zgodovinskih dejstev. »Vojni zakoni naj bi dali odgovor na vprašanje, kdo je bil s kom in kdo ni bil ter zakaj je bil tam, kjer je bil. Borci ste tistikrat izbral najčistejše dejanje ki ga premore le tisti, ki resnično ljubi svojo domovino.« In Janez Stanovnik? Tega so zbrani večkrat prekinili z gromkim aplavzom, morda tudi zato, ker je nekaj kritičnih besed namenil tistim, ki jih v soboto na Graški gori ni bilo. »Naše sporočilo od tukaj naj bo: resnica vedno zmaga. Zato čutimo veliko solidarnost z borbo, ki jo danes vodijo novinarji za profesionalno neodvisnost in resnico. Reklo bi se lahko, da bo referendum o Zakonu o RTV odločil o usodi slovenske demokracije,«  je med drugim rekel in nadaljeval: »Predsednik vlade je na Mali gori, potem pa je to ponovil še v Cankarjevem domu, dejat, da so partizani nosili največje breme v boju proti okupatorju in biti priznani kot zavezniška sila že med vojno; drugi pa, ki so prisegli zvestobo okupatorju, storili s tem narodno izdajstvo in tega ne more oprostiti nobeno opravičilo. Obenem je spomnil, da je bila narodnoosvobodilna vojna tudi izraz slovenske kulture: »Kaj poglejte, kako so se imenovale naše brigade: Prešernova, Levstikova, Cankarjeva ...«

  V kulturnem programu so sodelovali moški pevski zbor Kulturno umetniškega društva iz Raven pri Šoštanju. sektet Gaberški cvet, učenci šole iz Plešivca. K spomeniku Nošenje ranjenca so položili venec. Šaleška konjenica pa je venca odnesla tudi k spomenikoma na Grmadi in Fergunovem vrhu.

   

  * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

  PIETETA: tu v okolici »jurišev« je najmanj 50 masovnih grobišč, samo v Gornjem Doliču je pokopanih okoli 8000 trupel vašega divjanja. So takšna vprašanje »spreminjanje resnice«?

  Ker resnica o vašem početju prihaja na dan, se prav Vi zmagovalci se bojite odkrivanje resnice.