BORL pri Ptuju
NEKAJ PRIČEVANJ

  Kraj: Borl pri Ptuju

  Vir: DRUŽINA 21 - 7. julija 2002
  Grobovi
  Sem dolgoletni naročnik vašega tednika. Opazil sem, da skoraj vsak teden izide članek o zamolčanih, po vojni pobitih in umorjenih ljudeh.
  Tudi v našem kraju, to je v krajevni skupnosti Cirkulane, občina Gorišnica, je tak kraj, in sicer na desnem bregu reke Drave od Gradu Borl proti vzhodu. Tam so med drugo svetovno vojno Nemci skopali protitankovski jarek. Pobiti in umorjeni so bili v drugi polovici meseca maja ali v začetku leta 1945.
  Kolikor se nekateri spomnijo, so bile te žrtve hrvaške narodnosti, zajeli pa so jih na Koroškem. Med žrtvami so bile tudi ženske in otroci. Trupel niso niti pošteno zasuli, tako da so noge in roke gledale iz zemlje.
  V občini Zavrč, dober kilometer naprej in tristo metrov pred istoimenskim naseljem, pa so jih pobili v starem opuščenem kamnolomu Hrastovec. Jok in krike žrtev so v zgodnjih jutranjih urah slišali vaščani na levem bregu Drave.
  Zločinci so večinoma že mrtvi, pa vseeno menim, da bi bilo primerno, da bi se navedenim žrtvam oddolžili ter jim na kraju pobojev postavili vsaj dostojno znamenje v spomin in opomin naslednjemu rodu.
  Na koncu se še sprašujem kdo je dolžan postaviti takšno znamenje.
  N. N., Gorišnica

  Vir: JUTARNJI LIST, Zagreb, 18.maja 2003
  Piše Mladen Genc
  Druga svetovna vojna
  Posmrtni ostanki pobitih Nemcev, Slovencev in Hrvatov najdeni v Sloveniji.
  Otkrito novo masovno grobnišče partizanskih žrtev blizu Maribora.
  »Partizani so me sem pripeljali, da bi me prisilili, da bi izdala brata«, je povedala domačinka Terezija Hrnčić.
  BOBL, CIRKULANE - V sosednji Sloveniji je te dni odkrito še eno masovno grobišče na katerem je, po pričevanju še živih prič, po osvoboditvi maja 1945. leta bilo pobitih okoli 1800 udeležencev »Križnog puta« in Bleiburga. Grobišče je blizu starega gradu Borl, ob sami magistralni cesti Maribor- Varaždin, slučajno odkril Jakob Bratec, kmet iz Sobetinc, nedaleč od Ptuja.

  Vir: Datum objave: 16.05.2003,
  avtor: Slavko Podbrežnik, stran: SLOVENIJA


  Včeraj smo objavili zgodbi o povojnih pobojih pri gradu Borl v Halozah. O tem smo povprašali Iva Usarja, predstavnika za javnost Policijske uprave Maribor. Poslal nam je pojasnilo, da policija primer raziskuje, da so obvestili pravosodne organe na Ptuju in da nadaljujejo zbiranje obvestil. Zganila se je tudi politika. NSi je zahtevala, da naj primer razišče državno tožilstvo.

  Regijski odbor NSi Ptuj Ormož je na seji prejšnji teden sprejel sklep, da bo na Zdenko Cerar, generalno državno tožilko, naslovili predlog za začetek postopka preiskave o najdbi kosti pri gradu Borl: "Tožilec mora postopek začeti takoj," nam je dejal Alojz Sok, poslanec NSi. "O tem, da so na Borlu pokopana trupla, se je v teh krajih vseskozi govorilo. Oba moja starša, rojena 1924 in 1925, sta za to vedela. Torej bi se ta preiskava na osnovi pričevanj morala pričeti že zdavnaj.


Posredovali gradivo o pobojih pri Borlu

Ljubljana | 30.5.2003 | STA/D.L./B.M.

V uradu generalne državne tožilke Zdenke Cerar so potrdili, da jih je v začetku tedna hrvaški generalni državni tožilec zaprosil za informacije in dokumentacijo glede množičnih pobojev hrvaških državljanov na slovenskem ozemlju ob koncu druge svetovne vojne, s katero razpolaga slovensko tožilstvo.

O pobojih je pred kratkim za hrvaški tisk spregovoril nekdanji funkcionar komunistične vojaške policije - OZNA za mariborsko območje Zdenko Zavadlav. Na vprašanje o tem, ali zaradi njegovih izjav v tisku v uradu generalne državne tožilke razmišljajo tudi o kazenskem pregonu zoper Zdenka Zavadlava, so v uradu generalne državne tožilke pojasnili, da "bo pristojno tožilstvo proučilo možnost, da ponovno predlaga preiskovalnemu sodniku njegovo zaslišanje".

Kot je znano, je namreč Zavadlav po odkritju množičnega grobišča pri gradu Borl pri Ptuju, v katerem naj bi bile pokopane žrtve povojnih pobojev, za hrvaški tisk spregovoril o povojnih dogodkih. Med drugim je izjavil, da so pri Borlu pokopani Hrvati, ki so jih maja 1945 pobili pripadniki 3. armade jugoslovanske vojske. Po njegovih navedbah naj bi šlo za hrvaške državljane, pripadnike ustašev, domobrance in tudi civiliste, ki so jih zavezniške enote iz avstrijskega Pliberka vrnile v Jugoslavijo

V zvezi z grobiščem pri gradu Borl, ki so ga odkrili v prvi polovici maja, pa v uradu generalne državne tožilke pojasnjujejo, da glede tega poteka policijska preiskava, ki jo usmerja vodja ptujskega okrožnega državnega tožilstva Peter Čibej. "Policisti so doslej izprašali nekatere priče in preiskali teren z opremo, ki zaznava kovine. Specialist mariborske bolnišnice pa je potrdil, da gre za ostanke človeških trupel."

V uradu so med drugim pojasnili, da so bili nekateri deli gradiva že posredovani hrvaškemu državnemu tožilcu.

Na človeške kosti je na travniku naletel najemnik zemljišča, šlo pa naj bi za grobišče z več tisoč trupli. Pripadniki slovenske Ozne in Knoja so ubijali ujete slovenske domobrance, Hrvate pa so izročali 3. armadi, ki jih je prav tako usmrtila, je o povojnih dogodkih povedal nekdanji pripadnik Ozne Zdenko Zavadlav.

Vojna hudodelstva: Po koncu druge svetovne vojne so v Sloveniji pripadniki partizanskih enot izvajali množične izvensodne poboje svojih vojaških in političnih nasprotnikov, med žrtvami so bili tudi civilisti